Въздушна йога

Въздушната йога е нова система от упражнения създадена от въздушния акробат Кристофър Харисън – бивш гимнастик и хореограф от Бродуей. Това е серия упражнения вдъхновени от йога, пилатес, художествената гимнастика и въздушната акробатика изпълнявани в люлка подобна на хамак за да се постигне тренировка на цялото тяло, които същевременно са и много забавни. Тя подобрява общото здравословно състояние на организма и повишава физическата издръжливост. Първоначално е създадена за спортисти и гимнастици, но след това е направена достъпна за всеки, желаещ да подобри своето здравословно състояние. Чрез комбинация от лесни упражнения и „отричане“ на гравитацията се повишава тонуса по приятен и забавен начин. Люлката е изработена от устойчив материал, здраво закрепена към тавана.  Въздушната йога се разпространява в цял свят. Дори знаменитостите се обръщат към нея. Поп певицата Пинк обира овациите при изпълнение в люлка на наградите „Грами“ през 2010 г. Тенесистът Новак Джокович също се изказа ласкаво за въздушната йога през 2017 г.

Ползата от въздушната йога

Въздушната йога е чудесен начин да се отърсите от ежедневния стрес, защото е забавна, но освен това е и изключително полезна за цялото тяло. Болките в гърба, толкова присъщи за съвременния начин на живот отшумяват. Висейки свободно в люлката давате шанс на гръбнака си да се изпъне и заеме своята нормална форма, което се отразява и върху работата на вътрешните органи. Мнозинството от практикуващите споделят, че болките и схващането в гърба изчезват след занятията. Въздушната йога като цяло повишава издръжливостта и гъвкавостта на тялото. Пози от йога (асани), които изискват повече физическо усилие, се изпълняват с лекота с помощта на люлката. Увеличава се кръвообращението и лимфния поток, подпомагайки имунитета. Подобреното кръвообращение повишава еластичността на кръвоносните съдове и така предпазва от високо кръвно налягане. Мускулите на гърба и шията се разтягат под собствената си тежест и отпускайки се те намаляват напрежението в централната нервна система. Чрез люлката се постигат чести промени на положението на тялото, което спомага перисталтиката на червата и функцията на щитовидната жлеза, които заедно с подобрения кръвообращение, лимфен поток и метаболизъм са основните фактори за отстраняване на излишните мазнини и нормализиране на теглото. Висенето, въртенето и люлеенето подобряват работата на вестибуларния апарат, което прави практиката подходяща за хора, които имат проблем с работата на този орган. Също така благоприятно се повлиява ниското кръвно налягане. То се нормализира при редовно практикуване.

Какво да очаквате, когато увиснете с главата надолу?

Забравете са всички страхове и предразсъдъци. Следвайте инструктора и много важно нещо – доверете се на люлката. Упражненията се изпълняват без особено усилие, но пък забавлението е гарантирано. Прекъсвайки връзката си със земята, ще откриете лесен и много забавен начин да подобрите своя тонус, здравословно състояние и издръжливост. Въздушната йога не е антипод на класическата (земна) йога. Тя е различен подход към една и съща цел – по-добър живот без болка или болест.  Елате да полетим заедно!

За кого не е подходяща?

Въздушната йога не се препоръчва за бременни жени, ако наскоро сте претърпели операция на очите, както и при хронично високо кръвно налягане.

ЗАПИШИ СЕ
Иван Караиванов
ВЪЗДУШНА ЙОГА

Иван Караиванов

Здравейте, казвам се Иван. Занимавам се с въздушна йога от 2013 г, а преподавам от 2014.